You are currently browsing the category archive for the ‘Info & techno’ category.

dari dulu lg ak nk wat post ni..tp asyek t’tangguh sampai ak lupa. Al-kisahnya bila Zaim dtg carik ak mintak ditemankn dia carik laptop. Sempat la round2 tp x sompat nk tolong Zaim pilih yg mana plg sesway..sori Zaim..!! dipendekkn cerita..ini merupakn guide..khusus utk mereka yg memasg niat nk carik laptop.. moga b’manfaat.amin

B’cerita ttg laptop

ilmu ini hanya releven utk masa t’dekat sahaja lantarn dr kemajuan teknologi yg sgt pantas..buleh tahan plg lama pun 6 bulan.

Bg memudhkn sesiapa m’baca utk paham..ak akan pakai istilah ‘kampung’ rekaan sindri supaya kita suma senang.

mula2 skali ak nk senaraikn laptop2 yg masuk list dlm pcworld, dipecahkn pada 4 kumpulan,pilihlah ikut kesesuain serta gejolak di jiwa korg:

  1. Power Laptop– udah namanya power..mesti la yg jenis mantop mcm Iwan yg b’kuasa kuda punya..sesway utk org byk nk pakai editing@heavy task..juga utk org nk men game.
  2. All-Purpose Laptop– jgn silap gamak ini bkn tepung utk dibuat kueh tp Laptop yg sesway utk manusia2 pertengahan
  3. Ultraportable Laptop-jenis2 laptop ringan x ingat dunia..hati2 harga biasanya x ingat dunia(sori ye peminat Apple,macbook air x masuk list pun muahaha)
  4. Laptop Under 1000– kesempitan wang..poket b’lubang..jgn bimbg anda x diabaikn. Laptopnya ttp mantopp..

takat tu je dulu,pasal ak dh ngantu..esok nk drive g kl..post ni akan b’sambung lg..isu strusnya ialah ‘Troubleshooting’ iaitu permasalahan dari segi bahasa dimana istilah2 susah nk paham ni akan aku cuba simplify supaya korg buleh paham dgn lebih cemerlg bila baca article2 nih…

to be continued..

dh lama x wat update teknologi pelik2 dari negara manusia bermata sepet matahari naik nih. kali ni m’perkenalkn teknologi yg mampu membantu sekalian potato coach mahupun mereka yg terasa t’lebih hot pada bahagian b*ntot.

Produk keluarn syarikat Kochufuku, Suzukaze ini merupkn kusyen b’aircond dimana pengguna akan duduk t’lebih tinggi sket bagi membenarkn udara m’alir bwh tempat duduk.

alat nih bleh membantu mengelakkn kexselesaan tempat duduk disbbkn haba yg t’kumpul serta rembesan2 perspirasi. Bendealah ni turut dilengkapi teknologi latest bg memastikn penjimatn tenaga lbey kurg 5 posen je bg penggunaan sebulan,4 jam sehari pakai bateri Eneloop.

takat nih ada 3 model Suzukaze, Standard adalah bg basic model menggunakn super spacer layer. Bg yg high grade lak m’ggunakn double layer super spacer n turut dilengkapi suiz yg akan on/off automati b’gantung samada ada org duduk atas tu atau x.

satu lg model dikhususkn pada penggunaan kereta,dimana alat ni bleh diplugkn kt soket yg ada dlm keta tu.

memandgkn hari2 mendatang semakin hampir dgn awards day..maka ak pun nk memperkenalkn suit yg sgt cun..itupun kalo duit kaler indigo byk dlm dompet korg. dikeluarkn syarikat Konaka. Apa speselnya?? bulih basuh terus pakai shower.. berbeza ngan suit len yg kena antar dry clean. Poket anda dalam??

Trend makan2 sylo yg terbaru, hasil idea kreatif menggabungkn waffle ngan mocchi(dlm kartun shin chan disebut sebagai kek pulut)..menghasilkn Moffle. Kt luarnya menjadi rangup ttp kt dlm still mengekalkn chewy mocchi-ness.

sementara beberapa majalh kt jepun claim yg bendealah ni buleh dibuat pakai dapur waffle, ada satu kompeni dgn pantas menamakn diri sendri ‘Moffle’ dan mengeluarkn ‘Moffle Maker’ (untung pun diorg yg dpt ye x??)

possibility utk menu baru ni tersgtlh byk..dari moffle ngan eskrem, moffle ngan cheese & memacm lagilah mengikut kreativiti.

bagi yg malas masak tp rajin melantak pulak..disbbkn ke’feymes’an moffle ni, beberapa café sylo kt Harajuku turut memaskn moffle ini ke dlm menu mereka. Antaranya Café Milk, dgn produk seperti mentaiko ngan cheese(kiri) dan juga moffle dgn eskrem & fresh mint(kanan)

Satu lg produk pelik yg dijangka dpt sambutan hangat kt jepun…kicap sebagai perasa tambahan aiskrim. Adapun org2 jepun ni semmgnya sedia terkenal dgn keobsessan melampau dioghang ngan kicap, makan ngan sushi, sashimi etc. Tapi x tau la kalo dibuat makan ngan eskrem..mcm mana la rasa gamaknya??

kicap ni diedarkn oleh Yamato, kicap masin pekat likat melekat mcm karamel ni dikatakn dpt menyerlhkn lagi kesedapan ekrem yg dimakan. Syarikt ni juga turut m’ikut trend dgn menyatakn produk ini bukan takat sesuai ngan manisan tradisional bahkan juga moffle.

Kerana buhsan yg amat tgh2 mlm ni,maka ak yg malas pun men”copy-paste’kan article dari pcworld. Adapun gadjet2 tidak lain tidak supaya anda buleh berlagak dgn ketua kampung serta anak dara jiran sebelah anda. Bagi sesapa yg b’jaya m’dapatkn gadgetni, maka bulehlah dia berlagak dgn penuh gaya disertai lubang idung kembang kempis mengalahkn spek Rayban(pastikan tiada bahan galian asli bijih hidung menonjol ktika aktiviti itu berlangsung). “Biar papa janji bergaya” merupakan tema bagi post kali ini…muhahaha!!!!

Screen Gem

Panasonic Viera P905i

Think of it as the world’s smallest “big-screen” TV. Panasonic’s Viera Ketai handset boasts a 3-inch screen with a contrast ratio of 2000:1–comparable to that of many full-size LCDs, along with powerful image processing and a tuner for Japan’s 1seg (“one seg”) mobile broadcasting service. You can use it as a standard vertical flip phone to make calls, or turn it 90 degrees and flip the screen open horizontally to watch TV and play 3D games. High-speed broadband, GPS tracking, and a 5-megapixel camera complete the package.

Availability: Japan only; distributed by NTT DoCoMo.

Run, Baby, Run

Raon Everun UMPC

The diminutive Raon–7 inches long and just over a pound in weight–is for travelers who want their laptop to feel not much heavier than a densely woven doily. This Windows XP-based handheld sports a full QWERTY keyboard, a 4.8-inch touch screen that can shift between portrait and landscape modes, and your choice of either a standard 60GB hard drive or 6GB of energy-saving solid-state storage. Integrated Wi-Fi lets you log onto the Internet; a docking station, a car mount, and an external keyboard are optional. This ultramobile PC (UMPC) earns its name with a battery life rated by the maker at 7 hours for the standard battery and 12 hours for a larger, enhanced unit.

Availability: Korea (but at least the enhanced battery should last through the long flight back to other parts of world).

Soul Proprietor

Samsung ‘Soul’ SGH U900

Samsung’s sleek new cell phone is thin and rich: The 13mm-thick handset includes a 5-megapixel camera with 4X digital zoom, image stabilization, and face detection, plus support for blazingly fast 7.2-mbps data connections. But the real innovation here is the interface: This slider phone offers both a numeric keypad and a touch screen that vibrates when you press it; meanwhile, the Soul’s Thematic user interface displays only the icons relevant to the task at hand.

Availability: Europe, starting April 2008.

The Sounds of Silence

NEC ValueStar W

The W in this entertainment PC’s name stands for “Water Silence” but “Whisper quiet” would be just as accurate. The Vista Media Center PC wraps a liquid-cooled hard drive in sound-absorbing material to produce ambient noise of just 25 to 30 dB–quieter than a nearby human whisper–so you can hear the movie, not the machine. The ValueStar W comes configured with an Intel Core 2 Duo processor, a 22-inch LCD, and a combo Blu-ray/HD DVD drive (get ’em while they last).

Availability: Only in Japan.

Bot’s All, Folks

Toshiba ApriPoko Robot

As if you needed another reason never to leave the couch. This 11-inch-tall robot–which looks like the love child of a bird Pokemon and the Pillsbury Doughboy–is actually a voice-activated remote control that incorporates artificial intelligence. If you pick up your TV’s remote and start pressing buttons, ApriPoko will ask what you’re doing and then memorize the IR codes associated with your actions. The next time around, you can just say “turn on the TV” and ApriPoko will take matters from there. That’s the theory, anyway.

Availability: As yet, ApriPoko is nesting in Toshiba’s research labs, awaiting its first solo flight.

Sleek, Not Meek

Sony VAIO G2

This superthin notebook breaks the 2-pound barrier with virtually no compromises, thanks to its durable yet lightweight carbon-fiber casing. Its 12-inch screen and full keyboard mean that you won’t be forced to squint or engage in two-finger typing. You can choose a 100GB hard drive or a 64GB solid-state drive (SSD). Because they have no moving parts, SSDs are faster, quieter, and more power-efficient (though also much pricier, at least so far). If you and your flight attendant muff a drink exchange, spilling club soda on the drip-proof keyboard, the G2 shuts down automatically before anything gets fried.

Availability: Japan (and on Dynamism.com).

High-Def Revolution

Aigo USB Dongle

It’s a laptop! No, it’s an HDTV! Actually, it’s both–thanks to Aigo’s USB Dongle, which uses Legend Silicon’s LGS-8GL5 chip set to receive and decode high-definition TV broadcasts on the go. Plug it into any laptop’s USB port to receive terrestrial signals from China’s new mobile HDTV broadcast network, created specifically for the 2008 Beijing Olympics. The dongle is one of dozens of portable high-def receivers that are being installed in buses, taxis, and public venues throughout China.

Availability: China only.

Drip Insurance

Fujitsu F705i

At last, there’s a 3G cell phone that you can drop into the pool without taking a financial bath. Fujitsu’s F705i is the slimmest, most sophisticated waterproof phone on the market–you can even wash its keypad with water. But the cool features don’t stop at the marge of Lake Lebarge. Eight levels of zoom simplify reading e-mail in different lighting conditions, and the F705i’s “super clear voice” feature automatically adjusts the volume of incoming calls to a comfortable and audible level based on the amount of ambient noise.

Availability: Japan only; distributed by NTT DoCoMo.

Three for One

NEC LUI

LUI stands for “Life with Ubiquitous Integrated Solutions,” and though we might have expected the acronym to come out as LUIS or maybe LwUIS, the underlying idea is simple: Store your digital media on NEC’s home server (center), and then access it wirelessly via a nifty handheld device (left) or a slim 1.4-pound subnotebook (right). The server features two high-def tuners and a built-in DVR, and the whole system communicates via WiMax wireless. Just think–if the folks at NEC ever produce a miniaturized version of this setup, they can call it the Shrimp LUI.

Availability: Japan only; NEC plans to roll it out this year.

Conspicuous Consumption

Face Bank

The Face Bank lets you put your money where its mouth is. Wave a coin in front of the bank’s eyes (actually light sensors), and it opens wide to swallow your loose change. Afterward, it looks so pleased that you half expect it to emit a contented belch. The thing would be even cooler (and creepier) if it spoke with the voice of Vincent Price–but alas, no. Created by Japanese designer Takada, the $50 bank is available in eight colors and textures, from lemon yellow to brick red.

Availability: Primarily in Japan.

Post kali ni pasal satu gadget yg dh lama ak idam-idamkan..cuma x dapek2 je lg..tabung duit.

Apa speselnya mendealah ni sampai ak kebulor sgt..sbb ada muka ke?? bkn.. sbbnya ialah..ceng3

mendealah ni buleh telan dan kunyah duit syiling. Ada sensor kt mata mangkuk ni,bila by pass duit syiling depan muka dia,mulut dia akan automatik bukak,bila dh masukkan suit tu dlm mulut dia..dia akan kunyah pastu tlg simpankn…

Satu je yg aku pikir seram sikit,apa jadi kalo mlm2 tetiba je mangkuk ayun ni dok menguyah sorg2..hehehe.. boleh buat blokbuster baru nih..’Jgn Kasi Makan’

Lenovo saja nk wat dajal ngan Apple, check d’ ads

Mcm mana nk jadi hot?? se’hot” bdk power chemistry kata Athirah. Kalo nk jadi gtu maka lepas ni bulehlah beli tisu ni. .

Smmgnya hot,kaler itam gtu…ada gak beberapa produk lain yg dijumpai ubah pesen mcm tisu ni seperti ubat gigi kaler itam dan juga pengorek telinga kapas kaler itam,cuma masalahnya skrg anda takkan lg merasa diri anda bersih..sapu je mcm2 toknenek daki bertempek kt situ

Alat canggih x ingat dunia dari National Electric, Overall Balance Scale mungkin senjata paling advance stakat ni dlm menentang ‘metabo'(metabolic syndrome) yg hangat dibincgkn skarg. Bukan takat blh mengukur berat,BMI,subcutaneous fat ratio, organ fat level, muscle level, and basal metabolic rate,bendalah ini juga akan me’rank’ kan anda bagi setiap kategori pada skala 5 point yg kemudian m’beri tahap kesihatan anda secara keseluruhan berdasarkn umur. Skrin maklumat yg jelas pula boleh dipegang pada ketinggian mata,dgn itu menghapuskn masalah penglihatan.

Skrin ini juga berfungsi sbg pengesan lemak di bawah kulit,pegang skrin ini pada tempat tertentu seperti paha, perut, etc,alat ini akan mngukur ketebalan bahan yg x dikehendaki ini, tepat utk beberapa milimeter.

Tak cukup dgn itu, alat ini juga boleh menentukan tahap keseimbangan dan postur badan menggunakn empat pengesan tambahan bagi mencari titik keseimbangan badan.

Alat ini boleh mula didapati di Jepun pada bulan Mei,kira fresh from oven la. Jadi bolehlah tempah dgn kwn2 yg dok study kt Jepun. Harga x ditetapkn lagi. Apa2 pun alat ni cuma boleh tlg ukur lemak,bkn buang lemak!!

p.s: Hazzy & Papa Bear b’minat ke?? :p

Moga Esok Lebih Baik Dari Hari Ini

July 2017
M T W T F S S
« Aug    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Published Post