You are currently browsing the category archive for the ‘Bercerita tentang..’ category.

Bercerita tentang keterbiasaan, byklah perkara yg kita buat pada skala normal,rutin harian.. kita pergi ke kelas,makan nasik,bukak blog,semayang 5 kali sehari etc. Adapun benda yg kita slalu buat ni..oleh kerana kita slalu buat maka x lagi terasa speselnya.

Buktinya?..berapa ramai diantara kita yg x bleh miss solat sunat hari raya(aidilfitri especially). Kalo miss terasa x bermakna hari raya taun tu(except 4 da duit raya part tetap best,itu pun kalo dpt lg la). Tp still bila miss rasa a bit spoiled la the mood,ye x?? kalo smayang fardhu?? x pe lah miss jemaah arini asar esok ada lg..x sempat esok lusa bleh pegi lagi…x sempat lg esok lusa tulat tiat tubing ada lg,rilek la. Smayg raya rugi la miss..kena tunggu setaun lagi balu buleh jumpa lg. Sedar x sedar kita merangka hidup dgn keyakinan kita masih lg akan bernafas esok hari..sedgkn jika kita menjengah ke perkuburan..yg meninggal itu buleh diperhatikn start dari baby hinggalh ke atuk org,semua ada. Maka siapa menjamin kita akan bertemu lg asar pada esok hari?

Bukan salah menunaikn yg sunat tp kadg2 kerana keterbiasaan kita memandang remah perkara yg wajib…biasalah dh slalu jumpa..boring la. Ibarat awek,sbb jumpa kadg2..maka berwangi-wangian lah, perfume pakai mcm nk wat mandi,kalo time tu kluar jerawat,nasibla jerawat tu kena sumpah, ‘bodo punya jerawat..biskut meri!!’,bila dh jadi bini..dh slalu jumpa..gigi x gosok inilh utk syg..ketiak masam inilah utk syg. Amek sahaja Al-fatihah..sgt hebat dari segi maksud ayat kpd kita..tetapi kerana surah inilah yg slalu dok baca time solat(ataupun bila bukak majlis), maka kita ada tendency utk x lagi menghayati makna surah yg dibaca. Dlm satu riwayat hadith qudsi, Dnyatakn bahawa Al-fatihah ni mengandungi part utk Allah & sebahagian lg utk hambanya.

Hadith Qudsi 31:

On the authority of Abu Hurairah (may Allah be pleased with him) from
the Prophet (PBUH), who said:

A prayer performed by someone who has not recited the Essence of the
Quran (1) during it is deficient (and he repeated the word three
times), incomplete. Someone said to Abu Hurairah: [Even though] we
are behind the imam? (2) He said: Recite it to yourself, for I have
heard the Prophet (may the blessings and peace of Allah be up on him)
say: Allah (mighty and sublime be He), had said: I have divided
prayer between Myself and My servant into two halves, and My servant
shall have what he has asked for. When the servant says: Al-hamdu
lillahi rabbi l-alamin (3), Allah (mighty and sublime be He) says: My
servant has praised Me. And when he says: Ar-rahmani r-rahim (4),
Allah (mighty and sublime be He) says: My servant has extolled Me,
and when he says: Maliki yawmi d-din (5), Allah says: My servant has
glorified Me – and on one occasion He said: My servant has submitted
to My power. And when he says: Iyyaka na budu wa iyyaka nasta in (6),
He says: This is between Me and My servant, and My servant shall have
what he has asked for. And when he says: Ihdina s-sirata l- mustaqim,
siratal ladhina an amta alayhim ghayril-maghdubi alayhim wa la d-
dallin (7), He says: This is for My servant, and My servant shall
have what he has asked for.

(1) Surat al-Fatihah, the first surah (chapter) of the Qur’an.

(2) i.e. standing behind the imam (leader) listening to him reciting
al-Fatihah.

(3) “Praise be to Allah, Lord of the Worlds.”

(4) “The Merciful, the Compassionate”.

(5) “Master of the Day of Judgement”.

(6) “It is You we worship and it is You we ask for help”.

(7) “Guide us to the straight path, the path of those upon whom You
have bestowed favors, not of those against whom You are angry, nor of
those who are astray”.

It was related by Muslim (also by Malik, at-Tirmidhi, Abu-Dawud, an-
Nasa’i and Ibn Majah).

Begitu indah puji2an dan hebat doa yg ada dlm al fatihah ini,tp rmai antara kita yg membaca sekadar bacaan dlm solat,maksudnya kita x amek pusing…rugilah kita. Org len dgn membaca Al-fatihah mampu menangis kerana bergetar hatinya mengigatkn Allah,kita bergetar hati mengingatkn paper A2 yg nk diamek ataupun makcik Dh yg x nk kasi fries extra,rugilah kita…

p.s: ak berpesan dgn ingatn surah As-saaf,ayat 2-3 bagi diri sindri. “Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!,Amat besar kebenciannya di sisi Allah – kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya”

Advertisements

Beberapa hari lepas..ak dpt perkhabarn mengatakn harga barangan tenusu (tenuk susu??) melambung.. terkejut chimpanzee lah ak mmandgkn ak mmg peminat dairy product ni. Dgr cerita harga cheese naik dari harga asal rm7 sampai rm10. Amboih..ini bukan amek untung dah..mentekedarah namanya. Bila dipikir2kan, dulu time ak x de duit,x leh nak beli brg2 camni..skrg dah ada duit sindri pun x leh beli sbb harga melambung tinggi.

Cuma satu brg yg ak tgk dari dulu sampai skrg ttp mahal bertambah mahal..

kain!!

Adapunb barang yg satu ni ak tgk t’sgtlh mahal..sbb ramai x cukup kain nk pakai.kesian.. yg pakai kain cukup ni plak abah dia tokey kain batik atau saudagar kain gamaknya..pasal bila ak jalan2 kt bandar mahupun kt kolej ni,ramai yg x cukup duit..kainnya tetap begtulah,tetap x cukup.

Tp mungkin gak bekalan kain berkurgan..ala tektik nk markup harga zaman skrg..mcm gula ngan beras la..bila supply kurang demand byk boleh la naik harga(kata bdk ekonomi),naik harga lagi. Ataupun mungkin jugak ramai pekerja kilang kain mogok lapar lantaran bayaran upah ciput tokey2 kain yg nk untung cepat. Pastu ada gak ak tgk yg tertipu..beli kain tp x cukup benang..jarang2 sampai nampak yg x patut nampak..alangkh sedihnya mengenangkn nasib,dahla duit x brapa nk byk,harga kain mahal,kena lak tipu ngan tokey2 kain ni. Tambah sedih lagi bila ada yg mampu,pun sama ditipu tokey kain,ukurannya x cukup,sikit lagi nk sempurna tp sayang.. gara2 tokey kain,lengan baju sedikit singkat,kain sedikit terangkat. Mmg nk kena pukul la tokey kain ni…

Moralnya, sapa2 nk bercita2 nk jadi tokey kain pasni,jdlah tokey kain yg baik..x elok cekik darah sesama sindri. Kpd yg pakai cukup kain,bersyukurlh sbb bukan senang abah anda nk beli kain.. majulah kain utk negara Malaysia

p.s: mungkin bhsa yg digunakn utk post kali ni sedikit sinis,bknlh tujuan nk mengutuk atau merendah2kan sesiapa..cuma kadng2 bahasa sedikit keras perlu diguna..kalo tidak, x sampai lak msg..ak mintak mahap pada yg terasa..sekadar lontarn idea buat tatapan bersama,x semestinya dipersetujui tp harapnya dapat membuka ruang perbincgn.post ini x mengandungi unsur2 gender bias.. hukumnya tetap sama,laki atau perempuan..yg mana perlu tutup maka tutup-tutupknlah.

Apa yg ak nk ckpkn kt sini mungkin akan dibuat bahan ejekan,sindirn,paling koman pun dipermainkn. Tp katalh nk kata apa,mati sek-sok kubur kita lain2(kata Iktidar).

Apa yg ak perasan,ak makin byk gelak tawa, makin bebas, makin ‘sekular’. Ak makin sukakn keadaan ini,x payah pikir byk2,x payah kontrol memanjg,buleh cakap apa ak nk ckp,buleh gelak apa ak nk gelak.

Kadg2 timbul gak rasa b’salah,tp ak x suarakn..pasal ak takut kehilangn. Ak takut hilang nikmat dunia ini,sekali lagi..

Ak m’besar sebagai seorg bdk nakal,dan ak jumpa indahnya islam di pertengahn jalan. Pada masa tu ak mula rasa kehilgn,ak rindukn hidup ak yg dulu,jiwa ak memberontak. Tp ak gagahkn jugak iman,ak cuba b’tahan.

Sampailh ak tiba ke sini,di dunia br ini ak cuba nk jadi org ‘normal’. Ak lari dari tanggungjawab yg sepatutnya menjadi ‘hijab’ diriku. Semakin ak lari dari Allah semakin jauh terasa hati ini darinya.. sudahnya beginilah ak..terumbang ambing dlm tempoh dua tahun ini,membawa ak kembali kepada nikmat dunia, kembali ke zaman ‘nakal’ aku, meskipun tidak ke tahap kritikal…

Kenapa skrg??

kerana skrg(to be exact arini) ak br ak sedar ak memiliki ciri golongn akhir zaman, berpenyakit alwahnu, cintakan dunia dan takutkn mati. Ak bimbang sekiranya ak ketenghkn perkara ini maka ak kena berubh sepenuhnya, x boleh lagi maen celup2,amek yg mana mudah,tinggalkn yg mana sukar. Bkn sng nk tulis pasal ni pasal ni,hati ak berbelah bagi sbb ak cukup sayangkn nikmat dunia,best…sapa kata x best. Ak suka lagu2,ak suka tgk movie/drama, ak sukakn semua benda ini sekalipun ak tau benda2 ni ada byk unsur2 maksiat

kenapa nk kasitau??

kerana ak p’lukan sahabat,bukan di waktu gembira utk menumpg ketawa..tetapi yg boleh mengigtkn ak pada azab Allah,sekalipun kadg2 peringatn itu cukup pahit nk ditelan. Ak perlukn sahabat yg buleh support ak,ingtkn ak.

Ak terasa cukup benci dgn diri sendiri,kalo mampu ak nk lari jauh, nk tinggalkn semua dosa2 dan maksiat yg dah ak lakukn. Tp tanggungjawab ni tetap milik ak,dosa lampau ini tetap dosaku, ak x kan buleh lari,yg mampu ak ubah ialah masa depan, mengambil pengajarn dari kesilapan lampau.

Kepada yg membaca, ak menulis tentang kisah hidup aku, bkn cite reka2 sbb nk kasi tazkirah ke apa(kalo buleh diamek pengajarn,alhamdulillah). Ak ceritakn sbb ak nk support korg,yg masih di jalan yg betul. Mungkin ak tersedar skrg,tp sek-sok ak lupa balik maka,ingtknlh. Perjalanan hidup ni masih panjang,..dan ak perlukn korg utk mengigatkn..

p.s:ak x berniat nk kata sapa2 dlm post ni,cuma ak just kata tentang diri sendiri,kalo ada yg terasa ak mintak mahap byk2,ak sekadar menulis apa yg ak rasa

Alkisah..

Kebelakangan ini ak perasan, time jalan2 je kat kolej maka bykla kucing yg ak tgk terdampar tersadai,mungkin akibat kenyang dijamu makan insan2 baek hati yg menyumbang tulang2 ayam, mungkin juga sekadar lepak2 chill buat comel..

adapun yg ak perasan bilangan kucing-kucingan ni mula lah beranak pinak,start dari atok kucing sampai cucu-cicit kucing bertandang. Terpikirlah ak pasal pepatah org tua yg b’bunyi ‘malu-malu kucing’ tidak lagi releven p’gunaannya,kerana kucing2 sekalian ni amtlah kurang sivik mindednya.Apa diorg buat??

Bermukah!!

sungguh x berperikebinatangan punya kucing.Tp bila dipikir2 balik x kesah la pasal diorg kucing, mungkin diorg x mendapt didikn agama sepenuhnya, ujar ak pada diriku lagi seraya b’jalan2.

tp….

menjelang mlm,ak jalan2 lg dan kali ni sekali lg ak naik heran,heran berbinkan ajaib,byk pulak kucing mlm ni,besor2 plak tu.

Adapun kucing2 ni kelihatan educated pula, tetapi perangainya x ubah mcm kucing siang td,bersadai-sadaian,bermesra-mesraan di tepian padang serta tempat2 sunyi bertemankn bulan bintang,tp x de la sampai tahap b’mukah2an,mungkin sedikit malu pilu sudu garpu. Tp kejanya tetap begitulah, t’dampar2an, tergolek2an, disertai kadang kala ngiauan serak2 basah kucing parsi miang. Maka garu kepalalah ak, malu sendirilah ak,mengenangkn sikucing2 sekalian…

TAMMAT..

Moga Esok Lebih Baik Dari Hari Ini

November 2017
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Published Post