dari dulu lg ak nk wat post ni..tp asyek t’tangguh sampai ak lupa. Al-kisahnya bila Zaim dtg carik ak mintak ditemankn dia carik laptop. Sempat la round2 tp x sompat nk tolong Zaim pilih yg mana plg sesway..sori Zaim..!! dipendekkn cerita..ini merupakn guide..khusus utk mereka yg memasg niat nk carik laptop.. moga b’manfaat.amin

B’cerita ttg laptop

ilmu ini hanya releven utk masa t’dekat sahaja lantarn dr kemajuan teknologi yg sgt pantas..buleh tahan plg lama pun 6 bulan.

Bg memudhkn sesiapa m’baca utk paham..ak akan pakai istilah ‘kampung’ rekaan sindri supaya kita suma senang.

mula2 skali ak nk senaraikn laptop2 yg masuk list dlm pcworld, dipecahkn pada 4 kumpulan,pilihlah ikut kesesuain serta gejolak di jiwa korg:

  1. Power Laptop– udah namanya power..mesti la yg jenis mantop mcm Iwan yg b’kuasa kuda punya..sesway utk org byk nk pakai editing@heavy task..juga utk org nk men game.
  2. All-Purpose Laptop– jgn silap gamak ini bkn tepung utk dibuat kueh tp Laptop yg sesway utk manusia2 pertengahan
  3. Ultraportable Laptop-jenis2 laptop ringan x ingat dunia..hati2 harga biasanya x ingat dunia(sori ye peminat Apple,macbook air x masuk list pun muahaha)
  4. Laptop Under 1000– kesempitan wang..poket b’lubang..jgn bimbg anda x diabaikn. Laptopnya ttp mantopp..

takat tu je dulu,pasal ak dh ngantu..esok nk drive g kl..post ni akan b’sambung lg..isu strusnya ialah ‘Troubleshooting’ iaitu permasalahan dari segi bahasa dimana istilah2 susah nk paham ni akan aku cuba simplify supaya korg buleh paham dgn lebih cemerlg bila baca article2 nih…

to be continued..

Advertisements