make pong-(makè pæng) satu struktur ayat yg diguna masyrakat kelate bg menggambarkn seseorg yg t’induced utk melakukan perkara yg diminta/dilihat sekalipun perbuatan itu b’darjah bangang yg amat. kata sifat lain bg menggambarknnya ialah senang diperbodohkn/diperkotak-katikkn. Begitulah lbey kurang

Cerita ni berlaku around 2-3 ari lpas..time tu ak tgh naik kapcai tua bapak ak(plet DY, lbey kurg 14 taun dh umurnya). motor kalo dh tua byk la ragamnya..nk start susah la..rantai kendur la etc. Ak masa tu berenti kt traffic light,ada la sorg lagi mamat motor ni sblh ak.

Nk dijadikn cite, time lampu hijau mula b’kedipan, hujung kaki yg sudah b’pengalaman 6 taun ni secara automatik menghenyak lembut ttp kemas pada pendetak gear, apakn daya motor serba kaput ini enggan menerima input dr tuannnya dgn betul..menyebbkn gear masuk separa sedar. Aku yg sudah lama serasi dgn jiwa kapcai ini menyedari kecatatan mechanical yg berlaku,terus menghenyak pendetak gear sekali lg,masuk ke gear dua. Pendikit minyak dipulas perlahn agar x berlaku kejadian x diingini..tgh bandar ni beb..malu..

NASIBKU MALANG..

kapcai nan tua masuk angin,terus meradang dgn ganas,makan terjadilah satu aksi stunt tanpa sengaja..WHEELIE!!.(kejap je pun,x lebih sesaat,x pass nk panggil wheelie). mendarat dgn selamat,namun mamat yg kt sebelah td x semena2, mungkin krn t’cabar, turut melakukan aksi tersebut. ak yg kt blakang ni tetiba rasa geli hati, ye la x de niat pun nk wat..tetiba mamat ni lak t’hegeh2 gelabah nk wat..gelak besar la ak. Bkn apa, ak ni materialistik sket..kalo takat kapcai kokak,sori la ye..kau wat kasi terbang pun ak x heran..len la kalo bwk aprilla ke,harley ke..dgr bunyi start pun dh kagum. Maka mamat td tu lah yg buleh dikatakn make pong.. mungkin terasa dirinya sgt superior (lubang idung dh buleh jd spek rayben gamaknya) sekalipun ak yg memandg hanya tergelak besar dgn kebangangn yg ditunjuk.

Teringat lak time secondary skul dulu, ak masatu kt SIC(all boys). Adala bebarapa makhluk anak bilis ni yg perasan hebat/samseng(samseng besar ada kt skolah ak tp bukan la makhluk dlm cite ni). Dsbbkn ada beberapa skolah b’dekatan(SMSI-campur)(ZAINAB-All girls), maka mamat2 td ni nampak je pompuan terus x semena2 bertidak ganas,x pepasal tong sampah,pondok tepon,apa2 objek berdekatan la sng cite jd mangsa keadaan. Disertai juga suara kuat bercerita pasal benda2 yg diorg rasa macho..tarik p’hatian la sket(Linkin park kononnya dh brutal..bebudak katakn,kahkah). Ak yg memandg masa tu sengih sindri je..bajet brutal kot..ye la diorg wat suma tu base on pikirn diorg..bg diorg mcm tu la terror+cool+macho. padahal org len suma pandang sinis je termasuk la minah2 tu wakaka..

Moral: jgn ingat suma org mcm kita,sumthin yg kita rasa cool x semestinya bg org len..pikir dulu sblm buang..jangan make pong serta jd bangang.

Advertisements