You are currently browsing the monthly archive for May 2008.

Hari ini sekali lagi kita akan belajar memasak, kali ini resepinya Burger Bapaklahbeso. Adapun burger ini darjatnya terlebihlah tinggi berbanding burger DH mahupun burger lagenda Abg Hapez. Bahan2 yg terlibat dlm resepi anak bujang malas2 ubi ni ialah:-

Daging burger

Apa yg speselnya daging ni ialah ia dibuat dari lean meat..so maknya dtg dari portion of btl2 daging..bukan buat dari leftover parts of meat mcm setengah2 daging burger lain. Burger ini juga sgt tebal..sekeping lebih kurg 100 g, bersamaan 2 keping daging Ramly Burger. Selain itu syarikat ini juga telah mengambil salah seorg pelajar KYUEM menjadi duta produknya

Cheese

Adapu cheese mempunyai byk kepelbagaian produk nk dipilih, cuma ada duit ke x je jd persoaln. Dari cheddar ke mozarella sampailh pada blue cheese..sumanya sedap ditelan tp yg paling sesuai nk diguna dlm resepi kita kali ini ialah cheddar. Sekali lg Salah Seorg student KYUEM dipilih menjadi duta produk.

Sos & perasa

Bagi menyedapkn lg rasa burger kita, maka sos thousand island & yellow mustard dipilih sebagai pelengkap rasa

Cara2 memasak

Masukkan daging ke dalam ketuhar yg telah sedia dipreheatkn, pastikn tempoh memasak antara 9-11 minit mengikut citarasa. Bila nk test tahap daging yg sedang dimasak, ini tips yg ada:-

  • hold together ibu jari dgn jari kelingking(tgn kiri). Tekan muscle yg hold ibu jari kt tapak tangan anda(guna jari tangan kanan)..jika burger anda mempunyai kekenyaln pada tahap sama maka burger anda berada di tahap rare.
  • ulang langkah sama tp this time hold together ibu jari dgn middle finger. Kekenyaln otot anda indicate tahap medium rare.
  • Last skali..hold together ibu jari dgn jari hantu (ghoul finger??),kekenyaln otot anda indicate tahap well done.

setelah siap dimasak bulehlah gabungkn bersama roti,sauce & cheese kemudian masukkn sekali lg ke dlm ketuhar.Ini bertujuan menghasilkn melting effect bg cheese itu(gambar x brape nampk,sori la ye

Hasilnya, jadilh Burger Bapaklahbeso

p.s: post ni bkn bertujuan nk ajar sgt..saja nk berlagak burger best je haha!!!…

Dh masuk separuh masa kedua exam nih..ada jgk la kedengarn sok sek sok sek  perasaan kecawa serta x pueh hati dgn paper2 yg dh berlalu. Ak pun ada gak la beberapa paper yg rasanya x sebest milo ais café. Cuma diharap jgn la kecewa sgt memandgkn ada lg paper yg x dibuat..takut dok layan sgt perasaan tu sampai dh x de mood nk wat paper2 pasni. Kalo math lak pasni P3 weightage dia sgt besar, so kalo terasa paper sblm2 ni x brapa best..so buleh la pakai P3 utk cover blk. Dgr2 cerita ada gak yg dh amek math full dpt ACCA pun stil dpt overall A sbb yg dia A tu P1 & P3. So bak kata Kim,there’s always silver lining in every cloud..

Memetik kata Cikgu Anzai kpd Rokawa (slamdunk), ‘jika kamu merasakan permainan itu telah tamat, maka permainan itu telahpun tamat’.

Jgnlh buat kesimpuln sindri dgn apa yg bakal berlaku..berjaya atau tidak bukanlh kita yg menentukn akhirnya…kita merncang & berusaha,Allah yg menentukn. Slmt ak ucapkn pada yg nk amek exam lg pasni…

p.s:marilah stadi sampai muntah ijau!!!

haha..aku dgn ini nk mengisytiharkn bahawa ak dh pun menduduki separuh drpd exam… sedar x sedar dh 7 paper ak amek..tinggal lagi 7. Selepas ni big boss math P3 pulak..hiyahh..berusaha!!

tgk dok memblog sementara nk tunggu exam physics..dtg lah seorg shabt yg baek hati seraya meng’offer’ makanan yg dibawa..biskut kacang.

Maka ak pun amek, bismillah terus disuap ke mulut.alhamdulillah sdp biskut ni. Shbt yg baek td dh pun seusai pergi..baru ak teringat…AK PUASA!!

Pernah ak mendengar ada org berkata kalo puasa sunat..termakan maka lagi elok x diteruskn sbb sunat je. Riwayat ak x ingat so x tau la btol ke x. Tp pikir balik x kesah la dpt ke x pahala puasa..alang2 teruskn je lah..paling koman dpt manfaat menjaga sihat badan & mengekang nafsu..insyaallah.

p.s: Terima kasih buat shbt yg baek hati..biskut kacangmu mmg sedap sehingga menjilat jari kaki

Bercerita tentang keterbiasaan, byklah perkara yg kita buat pada skala normal,rutin harian.. kita pergi ke kelas,makan nasik,bukak blog,semayang 5 kali sehari etc. Adapun benda yg kita slalu buat ni..oleh kerana kita slalu buat maka x lagi terasa speselnya.

Buktinya?..berapa ramai diantara kita yg x bleh miss solat sunat hari raya(aidilfitri especially). Kalo miss terasa x bermakna hari raya taun tu(except 4 da duit raya part tetap best,itu pun kalo dpt lg la). Tp still bila miss rasa a bit spoiled la the mood,ye x?? kalo smayang fardhu?? x pe lah miss jemaah arini asar esok ada lg..x sempat esok lusa bleh pegi lagi…x sempat lg esok lusa tulat tiat tubing ada lg,rilek la. Smayg raya rugi la miss..kena tunggu setaun lagi balu buleh jumpa lg. Sedar x sedar kita merangka hidup dgn keyakinan kita masih lg akan bernafas esok hari..sedgkn jika kita menjengah ke perkuburan..yg meninggal itu buleh diperhatikn start dari baby hinggalh ke atuk org,semua ada. Maka siapa menjamin kita akan bertemu lg asar pada esok hari?

Bukan salah menunaikn yg sunat tp kadg2 kerana keterbiasaan kita memandang remah perkara yg wajib…biasalah dh slalu jumpa..boring la. Ibarat awek,sbb jumpa kadg2..maka berwangi-wangian lah, perfume pakai mcm nk wat mandi,kalo time tu kluar jerawat,nasibla jerawat tu kena sumpah, ‘bodo punya jerawat..biskut meri!!’,bila dh jadi bini..dh slalu jumpa..gigi x gosok inilh utk syg..ketiak masam inilah utk syg. Amek sahaja Al-fatihah..sgt hebat dari segi maksud ayat kpd kita..tetapi kerana surah inilah yg slalu dok baca time solat(ataupun bila bukak majlis), maka kita ada tendency utk x lagi menghayati makna surah yg dibaca. Dlm satu riwayat hadith qudsi, Dnyatakn bahawa Al-fatihah ni mengandungi part utk Allah & sebahagian lg utk hambanya.

Hadith Qudsi 31:

On the authority of Abu Hurairah (may Allah be pleased with him) from
the Prophet (PBUH), who said:

A prayer performed by someone who has not recited the Essence of the
Quran (1) during it is deficient (and he repeated the word three
times), incomplete. Someone said to Abu Hurairah: [Even though] we
are behind the imam? (2) He said: Recite it to yourself, for I have
heard the Prophet (may the blessings and peace of Allah be up on him)
say: Allah (mighty and sublime be He), had said: I have divided
prayer between Myself and My servant into two halves, and My servant
shall have what he has asked for. When the servant says: Al-hamdu
lillahi rabbi l-alamin (3), Allah (mighty and sublime be He) says: My
servant has praised Me. And when he says: Ar-rahmani r-rahim (4),
Allah (mighty and sublime be He) says: My servant has extolled Me,
and when he says: Maliki yawmi d-din (5), Allah says: My servant has
glorified Me – and on one occasion He said: My servant has submitted
to My power. And when he says: Iyyaka na budu wa iyyaka nasta in (6),
He says: This is between Me and My servant, and My servant shall have
what he has asked for. And when he says: Ihdina s-sirata l- mustaqim,
siratal ladhina an amta alayhim ghayril-maghdubi alayhim wa la d-
dallin (7), He says: This is for My servant, and My servant shall
have what he has asked for.

(1) Surat al-Fatihah, the first surah (chapter) of the Qur’an.

(2) i.e. standing behind the imam (leader) listening to him reciting
al-Fatihah.

(3) “Praise be to Allah, Lord of the Worlds.”

(4) “The Merciful, the Compassionate”.

(5) “Master of the Day of Judgement”.

(6) “It is You we worship and it is You we ask for help”.

(7) “Guide us to the straight path, the path of those upon whom You
have bestowed favors, not of those against whom You are angry, nor of
those who are astray”.

It was related by Muslim (also by Malik, at-Tirmidhi, Abu-Dawud, an-
Nasa’i and Ibn Majah).

Begitu indah puji2an dan hebat doa yg ada dlm al fatihah ini,tp rmai antara kita yg membaca sekadar bacaan dlm solat,maksudnya kita x amek pusing…rugilah kita. Org len dgn membaca Al-fatihah mampu menangis kerana bergetar hatinya mengigatkn Allah,kita bergetar hati mengingatkn paper A2 yg nk diamek ataupun makcik Dh yg x nk kasi fries extra,rugilah kita…

p.s: ak berpesan dgn ingatn surah As-saaf,ayat 2-3 bagi diri sindri. “Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!,Amat besar kebenciannya di sisi Allah – kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya”

Puma & Evisu..dua brand peberet ak wat kolaborasi(baku tuh) terbaru ngan menghasilkn crossbreed yg sgt entsem gayanya..cuma harganya saja yg mungkin membantutkn niat seta merabakkn poket org yg nk membeli…mcm mana pun ak tetap jatuh hati…warghhh!!!x pe lah x dapek beli pun nengok je lah..

Evisu lak br wat latest release ngan mengeluarkn beberapa lg jeans yg sangat masyuk antaranya yg ak letak gambar kt bwh..meleleh.

p.s: Kpd sesapa yg baek hati serta mempunyai lebihan uwang yg cukup nk support anak org laen..bulehlh membantu saya dgn menghadiahkn jeans ini kpd saya..sekian trima kasih..

Mechanics dh abes..yay yay.. alhamdulillah paper td ‘do’able…straight foward x pusing2 mcm paper2 past year. Yg ak takut skrg tetiba dia wat susah utk paper P3 lak,huhu. Dengan ini saya secara rasmi m’isytihar tinggal lg semilan paper nk dingadap..yatczz..jom stadi!!

Terasa malas nk stadi??byk sgt paper nk dingadpkn sampai sendat palahotak?? mungkinkh dh byk sangat wat latihan sampai ngdap je paper rasa nk koyak2 paper tu??

Jgn bimbang..ada beberapa aktiviti yg mungkin buleh mengurgkn tekanan2 jiwa yg sedia tertekan, berikut adalah aktiviti yg buleh dilakukan:-

  1. Lambai tangan sesorg diri,sambil membuat expresi muka penuh bahagia disertai sengihan2 penuh jiwa. Aktiviti dibuat dgn membaygkn anda berada di airport e.g KLIA etc ketika hari nk fly,bygkn keseronokan melambai family(serta berlagak ngan urang kampung). (awas jgn sampai dikesan chaletmate anda,akibatnya mungkin kata2 seperti ‘sakit jiwo dh chaletmate ak sorg ni,kesian’ ataupun ‘gilo la tu’ akan diluahkn seraya motion bibir menjuih nk cecah lantai tanda meluat).
  2. Pergilah ke hujung2 padang ketika x de org,then jerit kuat2 sampai pueh hati…kalo x pueh lg bulehlh pinjam mic kt surau pastu sambunglh aktiviti melalak tu. Dh puas buleh sambung balik stadi.
  3. Mengadulah pada ‘kekasih’ anda, mengadulah sepertimana anda mengadu kepada org2 yg tersayg. Time ni lah nk luahkn segala yg terbuku di hati,segala sakit di jiwa. Segan??kenapa nk segan sedgkn selama2nya Dia bersama kita,cuma mungkin kita je yg wat x endah padaNya. Menangislah sepuas hati di hadapanNya Dia maha mendengar,maha mengasihani. Takkan nk nangis kot..x JANTAN la camni. Manusia yg tidak mengalirkn air mata ialah manusia yg kasar hati & jiwanya. Kdg2 sesetngh org lagi yakin pada manusia utk dicurhkn perasaan,sedgkn manusia tu tetap manusia,kalo dia ada masa dia layan,kalo x dia wat bodo saja ataupun lg teruk siap naik menyampah.

memandgkn byk aura negative kedgarn kebelakgn ni,maka ak pun menulis post ni,especially utk diri ak sindri dan rakan2 yg tgh sakit jiwa jgk..slamat mengadap paper buat bdk amek chemistry & mechanics!!..moga2 ada semngt nk terus stadi….jom stadi sampai mati!!hiyahhh!!

Kerana buhsan yg amat tgh2 mlm ni,maka ak yg malas pun men”copy-paste’kan article dari pcworld. Adapun gadjet2 tidak lain tidak supaya anda buleh berlagak dgn ketua kampung serta anak dara jiran sebelah anda. Bagi sesapa yg b’jaya m’dapatkn gadgetni, maka bulehlah dia berlagak dgn penuh gaya disertai lubang idung kembang kempis mengalahkn spek Rayban(pastikan tiada bahan galian asli bijih hidung menonjol ktika aktiviti itu berlangsung). “Biar papa janji bergaya” merupakan tema bagi post kali ini…muhahaha!!!!

Screen Gem

Panasonic Viera P905i

Think of it as the world’s smallest “big-screen” TV. Panasonic’s Viera Ketai handset boasts a 3-inch screen with a contrast ratio of 2000:1–comparable to that of many full-size LCDs, along with powerful image processing and a tuner for Japan’s 1seg (“one seg”) mobile broadcasting service. You can use it as a standard vertical flip phone to make calls, or turn it 90 degrees and flip the screen open horizontally to watch TV and play 3D games. High-speed broadband, GPS tracking, and a 5-megapixel camera complete the package.

Availability: Japan only; distributed by NTT DoCoMo.

Run, Baby, Run

Raon Everun UMPC

The diminutive Raon–7 inches long and just over a pound in weight–is for travelers who want their laptop to feel not much heavier than a densely woven doily. This Windows XP-based handheld sports a full QWERTY keyboard, a 4.8-inch touch screen that can shift between portrait and landscape modes, and your choice of either a standard 60GB hard drive or 6GB of energy-saving solid-state storage. Integrated Wi-Fi lets you log onto the Internet; a docking station, a car mount, and an external keyboard are optional. This ultramobile PC (UMPC) earns its name with a battery life rated by the maker at 7 hours for the standard battery and 12 hours for a larger, enhanced unit.

Availability: Korea (but at least the enhanced battery should last through the long flight back to other parts of world).

Soul Proprietor

Samsung ‘Soul’ SGH U900

Samsung’s sleek new cell phone is thin and rich: The 13mm-thick handset includes a 5-megapixel camera with 4X digital zoom, image stabilization, and face detection, plus support for blazingly fast 7.2-mbps data connections. But the real innovation here is the interface: This slider phone offers both a numeric keypad and a touch screen that vibrates when you press it; meanwhile, the Soul’s Thematic user interface displays only the icons relevant to the task at hand.

Availability: Europe, starting April 2008.

The Sounds of Silence

NEC ValueStar W

The W in this entertainment PC’s name stands for “Water Silence” but “Whisper quiet” would be just as accurate. The Vista Media Center PC wraps a liquid-cooled hard drive in sound-absorbing material to produce ambient noise of just 25 to 30 dB–quieter than a nearby human whisper–so you can hear the movie, not the machine. The ValueStar W comes configured with an Intel Core 2 Duo processor, a 22-inch LCD, and a combo Blu-ray/HD DVD drive (get ’em while they last).

Availability: Only in Japan.

Bot’s All, Folks

Toshiba ApriPoko Robot

As if you needed another reason never to leave the couch. This 11-inch-tall robot–which looks like the love child of a bird Pokemon and the Pillsbury Doughboy–is actually a voice-activated remote control that incorporates artificial intelligence. If you pick up your TV’s remote and start pressing buttons, ApriPoko will ask what you’re doing and then memorize the IR codes associated with your actions. The next time around, you can just say “turn on the TV” and ApriPoko will take matters from there. That’s the theory, anyway.

Availability: As yet, ApriPoko is nesting in Toshiba’s research labs, awaiting its first solo flight.

Sleek, Not Meek

Sony VAIO G2

This superthin notebook breaks the 2-pound barrier with virtually no compromises, thanks to its durable yet lightweight carbon-fiber casing. Its 12-inch screen and full keyboard mean that you won’t be forced to squint or engage in two-finger typing. You can choose a 100GB hard drive or a 64GB solid-state drive (SSD). Because they have no moving parts, SSDs are faster, quieter, and more power-efficient (though also much pricier, at least so far). If you and your flight attendant muff a drink exchange, spilling club soda on the drip-proof keyboard, the G2 shuts down automatically before anything gets fried.

Availability: Japan (and on Dynamism.com).

High-Def Revolution

Aigo USB Dongle

It’s a laptop! No, it’s an HDTV! Actually, it’s both–thanks to Aigo’s USB Dongle, which uses Legend Silicon’s LGS-8GL5 chip set to receive and decode high-definition TV broadcasts on the go. Plug it into any laptop’s USB port to receive terrestrial signals from China’s new mobile HDTV broadcast network, created specifically for the 2008 Beijing Olympics. The dongle is one of dozens of portable high-def receivers that are being installed in buses, taxis, and public venues throughout China.

Availability: China only.

Drip Insurance

Fujitsu F705i

At last, there’s a 3G cell phone that you can drop into the pool without taking a financial bath. Fujitsu’s F705i is the slimmest, most sophisticated waterproof phone on the market–you can even wash its keypad with water. But the cool features don’t stop at the marge of Lake Lebarge. Eight levels of zoom simplify reading e-mail in different lighting conditions, and the F705i’s “super clear voice” feature automatically adjusts the volume of incoming calls to a comfortable and audible level based on the amount of ambient noise.

Availability: Japan only; distributed by NTT DoCoMo.

Three for One

NEC LUI

LUI stands for “Life with Ubiquitous Integrated Solutions,” and though we might have expected the acronym to come out as LUIS or maybe LwUIS, the underlying idea is simple: Store your digital media on NEC’s home server (center), and then access it wirelessly via a nifty handheld device (left) or a slim 1.4-pound subnotebook (right). The server features two high-def tuners and a built-in DVR, and the whole system communicates via WiMax wireless. Just think–if the folks at NEC ever produce a miniaturized version of this setup, they can call it the Shrimp LUI.

Availability: Japan only; NEC plans to roll it out this year.

Conspicuous Consumption

Face Bank

The Face Bank lets you put your money where its mouth is. Wave a coin in front of the bank’s eyes (actually light sensors), and it opens wide to swallow your loose change. Afterward, it looks so pleased that you half expect it to emit a contented belch. The thing would be even cooler (and creepier) if it spoke with the voice of Vincent Price–but alas, no. Created by Japanese designer Takada, the $50 bank is available in eight colors and textures, from lemon yellow to brick red.

Availability: Primarily in Japan.

Maka kali ini untuk minggu ini,skali lg ak akan mengadap ari2 sakit jiwa. Paper ak sederet 3 ari berturut2,bermula dgn mechanics,physics p3 & S1. Tp ak tetap begitulah..terasa makin malas nk belek buku.Isy apa nk jadi la anak laki sorg ni..jual tempe je lah lagi elok kalo malas stadi..

Baik!!ak nk stadi..warghh!! malasss….lalala..ak dh sewel..wewe..

Moga Esok Lebih Baik Dari Hari Ini

May 2008
M T W T F S S
    Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Published Post