dari dulu lg ak nk wat post ni..tp asyek t’tangguh sampai ak lupa. Al-kisahnya bila Zaim dtg carik ak mintak ditemankn dia carik laptop. Sempat la round2 tp x sompat nk tolong Zaim pilih yg mana plg sesway..sori Zaim..!! dipendekkn cerita..ini merupakn guide..khusus utk mereka yg memasg niat nk carik laptop.. moga b’manfaat.amin

B’cerita ttg laptop

ilmu ini hanya releven utk masa t’dekat sahaja lantarn dr kemajuan teknologi yg sgt pantas..buleh tahan plg lama pun 6 bulan.

Bg memudhkn sesiapa m’baca utk paham..ak akan pakai istilah ‘kampung’ rekaan sindri supaya kita suma senang.

mula2 skali ak nk senaraikn laptop2 yg masuk list dlm pcworld, dipecahkn pada 4 kumpulan,pilihlah ikut kesesuain serta gejolak di jiwa korg:

  1. Power Laptop– udah namanya power..mesti la yg jenis mantop mcm Iwan yg b’kuasa kuda punya..sesway utk org byk nk pakai editing@heavy task..juga utk org nk men game.
  2. All-Purpose Laptop– jgn silap gamak ini bkn tepung utk dibuat kueh tp Laptop yg sesway utk manusia2 pertengahan
  3. Ultraportable Laptop-jenis2 laptop ringan x ingat dunia..hati2 harga biasanya x ingat dunia(sori ye peminat Apple,macbook air x masuk list pun muahaha)
  4. Laptop Under 1000– kesempitan wang..poket b’lubang..jgn bimbg anda x diabaikn. Laptopnya ttp mantopp..

takat tu je dulu,pasal ak dh ngantu..esok nk drive g kl..post ni akan b’sambung lg..isu strusnya ialah ‘Troubleshooting’ iaitu permasalahan dari segi bahasa dimana istilah2 susah nk paham ni akan aku cuba simplify supaya korg buleh paham dgn lebih cemerlg bila baca article2 nih…

to be continued..

x tau nape..bila ak bukak blog org len..byk gak ak jumpa post “i miss kyuem” “miss u guys” bla bla..yet ak sindri, i can’t find that spot..that missing feeling. Terasa gak nak ..tp x leh. ak pun x tau pesal. Maybe coz’ ak mudah lupa kot..kata melayuu..

neway…obs yg ak baru pegi n balik pun ak dh lupa..kalo ingat pun mmg vague gle lah. mungkin pasal ak dh tua kot..dh nyanyuk. Tp mungkin gak pasal ak x de apa2 spesel yg bleh ak ingat. takde achievement,x de something really sweet to remember..kosong.

and why do i care of all dis thingy again??tah..dh tua kot(kan meor??)

pasal result lak..masa 7 aribulan aritu cuak gle..rasa nk meletop je jantung ak..tp dsbbkn result x kluar2 gak..maka feeling tu dh pun lemau..macam biskut raya x abes baki taun lepas. so?? apa nk jadi pun jadilah labu..pikir2 pun bkn dapat duit.

dh lama x wat update teknologi pelik2 dari negara manusia bermata sepet matahari naik nih. kali ni m’perkenalkn teknologi yg mampu membantu sekalian potato coach mahupun mereka yg terasa t’lebih hot pada bahagian b*ntot.

Produk keluarn syarikat Kochufuku, Suzukaze ini merupkn kusyen b’aircond dimana pengguna akan duduk t’lebih tinggi sket bagi membenarkn udara m’alir bwh tempat duduk.

alat nih bleh membantu mengelakkn kexselesaan tempat duduk disbbkn haba yg t’kumpul serta rembesan2 perspirasi. Bendealah ni turut dilengkapi teknologi latest bg memastikn penjimatn tenaga lbey kurg 5 posen je bg penggunaan sebulan,4 jam sehari pakai bateri Eneloop.

takat nih ada 3 model Suzukaze, Standard adalah bg basic model menggunakn super spacer layer. Bg yg high grade lak m’ggunakn double layer super spacer n turut dilengkapi suiz yg akan on/off automati b’gantung samada ada org duduk atas tu atau x.

satu lg model dikhususkn pada penggunaan kereta,dimana alat ni bleh diplugkn kt soket yg ada dlm keta tu.

pengakuan iklas..ak la akblur dlm blog milo..and skrg ak dh x blur, apa x nya..tentative x pnah nk baca,siap buleh t’tinggal kt umah abg ak lg..itu yg x tau mende tu isy2..

tp demi menceriakn suasana serta sbgai respon pada milo yg kata flamingo bunyi cam x best..sempat ak wat research jap

FLAMINGO BY THE LAKE

dioghang claim yg diorg ni 4 star hotel..antara list 4 star hotel len kt malaysia nih ialah Concorde hotel, Crown Princess hotel, Swiss Garden hotel..bla bla..letak hotel yg glamer je..yg nama x glamer x nk letak muahaha

berikut ialah gambarn hotel tu..itu pun kalo apa yg ak dapt ni gambar hotel yg kita nk pegi..tah2 hotel kita punya hotel kaput mana tah nama je bunyi nk dekat2..tah2 eja len flaminagoo ke hapa :p

harap2 x skdr cakap brapi lah yea..!!

x de apa nk cite..cuma tetiba terasa kosong hati ni….la ilaha illa anta..subhanaka inni kuntu minazzalimin

smlm ak menambhkn lagi aktiviti hidup dgn perkara peberet ak yakni makan2, ahli2 mkn(partner in crime) yg turut terlibat ialah aimran n meor muslih. mmg dh lama plan nk g mkn ni.tp disbbkn memasing cbuk maka x de la brapa sempat sgt nk kluar,,

lokasi makan..shogun kat OU. kedai ni sedikn makanan jpon secara buffet. knapa nk mkn buffet??sbb nk balas dendam kt tokey2 makanan jpon yg jual mahal x ingat dunia. sushi 2-3 ketoi pun dh bebelas hengget,sungguh x patut. maka kitsorg mengambil keputusan memastikn tokey kedai yg kitaorg masuk ini akan menangis penyesalan akibatmembiarkn setan2 buncit sekalian ni masuk..muahaha.

perkara pertama yg kitaorg sambar mula2 masuk sdah tentu sushi(takkan nk makan kopok lekor plak). maka menggunakn stategi telan mana2 yg kelhatan mahal dahulu..kitaorg pun amek la sushi tuna,salmon,unagi(belut),telor salmon, etc..masa tu tamago(telur) dh x layan krn berharga murah..muahaha. tutut menjadi mangsa ialah sashimi salmon pasal salmon mahal..uih2 materialistik btol.

2nd round menyaksikn acara lauk2 bergoreng plak..maka habislh udang2,ketam(softshell), serta ayam ayaman menjadi makanan ruji bak makan nasik. kitaorg masa tu dh mula sronok sbb bajet2 kitaorg makan 2 dh lbih byk dr yg kitaorg bayar.

Meor menjadi pencetus inspirasi apabila dia menggunakn teknik x follow table manners,iaitu mkn ikut sedap tekak..kejap starter,pastu dessert,pastu masuk main course blk..maka utk round2 strsnya, kitaorg pun telan sajalh ikut sedap tekak.begitulah berulg2 kejadian x snonoh selama 2 jam setengah mkn2(maksimum 3 jam). air plak byk disediakn oleh tokey kedai tp kitaorg bertahan dgn meminum ocha(teh hijau) yg suam2 kuku cekam serta pahit2 kelat. ini demi memastikn kitaorg x ter’overdose’ air yg akan menyempitkn ruang perut yg sedia ada. tp x taulh kedai tu efficient ke hapa..minum je skit ocha tu trus dia dtg refill,ikut kata meor tu gerak atur jahat tokey restoran supaya kitaorg cpt kenyang( sambil wat muka busuk penuh kontroversi).

hasilnya??

  1. kami kluar kedai dgn hati yg seronok dpt wat tokey tu rugi.
  2. kami berjaya berjalan beberapa puluh meter sblm terpaksa duduk semula..btol2 dh x larat nk jalan.
  3. keja kitaorg menguap je sepanjang masa pasal perut dh penuh..ngantuk la nk cari tilam.
  4. krn perut yg kenyang..hati kami pun girang

conclusion:

makan makanan jpon baik utk kesihatan??mungkin x jika makn seperti kami…Nat Geo ..’think again’

bermula dr hari pertama obs…kami mendapat kejutan demi kejutan..mcm AF plak rasanya. sampey je..terus kami diminta b’kumpul. brg2 trus disita seperti duit,IC, wallet, serta brg2 len lg. kejutan pertama ialah kamera dibenarkn utk dipakai. krn dalam borg ditulis alat elektronik x dibnrkn,maka berlakulah sedikit salahpaham. menyesallah ramai org pasal x bwk kamera.

beberapa hari b’lalu, kejutan2 masih menjadi dasar utama di kem ni..diorg x kasi tau apa yg bakal berlaku kecuali malam sblm atau jika program sblh petang..maka tengahari tu la br dia nk kasitau. aktiviti besar pertama ialah xpdc teluk Muroh, menuju ke camp site teluk penyalang. ak selaku parangman menjadi lead utama (padahal jd mangsa pertama..datng ghimau ke,ulau ke..ak gak jd mangsa). maka sronokla sipacat2 cilakak jumpa mangsa setelah sekian lama kebuluran. kalo ada tangan dh bertepuk tampar la gamaknya si pacat2 sekalian tu. ak yg x pakai stokin aru m’jadi mangsa utam..berdarah saja 3 tmpt, yg sempat ak tanggal 4 ekor, yg x prasan x tau brapa ekor.

sampai kt camp site,kami disambut pula dgn pasangan x gheti malu entah dari mana dok b’pacaran, main2 air tepi tasik. sblh malam pula menyaksikn nyamuk2 kureng ajar( codename: nyamuk hanjeng). kalo org nk tido dia main lak tepi telinga,cilakak tul. ak yg tido pakai long sleeve,siap b’litup muka lg,bgn je pagi esok..tekejut beruk dgn tangan yg penuh ngan bintik2 merah..parut dr serangan malam tu masih melekat sampai skrg.

to be continued..

muahaha..akhirnya dapat gak ak kembali ke comfort zone..x payah lg nk push to limit hapekebendealah tu. neway its really a gud xprience, x terbeli ngan wang ringgit..apa x nya..abeh itam mcm arang..dah la tuannya dh asal itam.

ak lak masih lg stay kt PJ, tunggu moc punya pasal. abeh moc baru balik kb kot. cite pasal obs x dapek ak update lg..nk tunggu gambar yg sedia sket tu. apa2 pun ak skrg amatlh menghargai apa yg ada..oh indahnya dunia

post dedication khas buat sahabat2 yg nk fly ke aussie, dengan harapan korg b’jaya & berbahagia dgn idp kt sana..sahabat lama dilupa jgn..sahabat yg baru dipinggir jgn.

ingatkn nk letak lagu ronan keating-if tomorow never comes..tp x dapek sbb suma lg yg ada kt playlist site dh kena remove, copyright punya hal la ni..punya la kedekut mat saleh ni,dh dapek duit b’juta hengget pun kemut lg

apa2 pun. ak mitak mahap bebanyak pada yg dh nk pergi..sori x dapek antar ke airport pasal kami bebudk PNB ada kursus obs. Best la korg dh dpt fly..ak gak yg t’umbg ambing x tau apa nasib..

make pong-(makè pæng) satu struktur ayat yg diguna masyrakat kelate bg menggambarkn seseorg yg t’induced utk melakukan perkara yg diminta/dilihat sekalipun perbuatan itu b’darjah bangang yg amat. kata sifat lain bg menggambarknnya ialah senang diperbodohkn/diperkotak-katikkn. Begitulah lbey kurang

Cerita ni berlaku around 2-3 ari lpas..time tu ak tgh naik kapcai tua bapak ak(plet DY, lbey kurg 14 taun dh umurnya). motor kalo dh tua byk la ragamnya..nk start susah la..rantai kendur la etc. Ak masa tu berenti kt traffic light,ada la sorg lagi mamat motor ni sblh ak.

Nk dijadikn cite, time lampu hijau mula b’kedipan, hujung kaki yg sudah b’pengalaman 6 taun ni secara automatik menghenyak lembut ttp kemas pada pendetak gear, apakn daya motor serba kaput ini enggan menerima input dr tuannnya dgn betul..menyebbkn gear masuk separa sedar. Aku yg sudah lama serasi dgn jiwa kapcai ini menyedari kecatatan mechanical yg berlaku,terus menghenyak pendetak gear sekali lg,masuk ke gear dua. Pendikit minyak dipulas perlahn agar x berlaku kejadian x diingini..tgh bandar ni beb..malu..

NASIBKU MALANG..

kapcai nan tua masuk angin,terus meradang dgn ganas,makan terjadilah satu aksi stunt tanpa sengaja..WHEELIE!!.(kejap je pun,x lebih sesaat,x pass nk panggil wheelie). mendarat dgn selamat,namun mamat yg kt sebelah td x semena2, mungkin krn t’cabar, turut melakukan aksi tersebut. ak yg kt blakang ni tetiba rasa geli hati, ye la x de niat pun nk wat..tetiba mamat ni lak t’hegeh2 gelabah nk wat..gelak besar la ak. Bkn apa, ak ni materialistik sket..kalo takat kapcai kokak,sori la ye..kau wat kasi terbang pun ak x heran..len la kalo bwk aprilla ke,harley ke..dgr bunyi start pun dh kagum. Maka mamat td tu lah yg buleh dikatakn make pong.. mungkin terasa dirinya sgt superior (lubang idung dh buleh jd spek rayben gamaknya) sekalipun ak yg memandg hanya tergelak besar dgn kebangangn yg ditunjuk.

Teringat lak time secondary skul dulu, ak masatu kt SIC(all boys). Adala bebarapa makhluk anak bilis ni yg perasan hebat/samseng(samseng besar ada kt skolah ak tp bukan la makhluk dlm cite ni). Dsbbkn ada beberapa skolah b’dekatan(SMSI-campur)(ZAINAB-All girls), maka mamat2 td ni nampak je pompuan terus x semena2 bertidak ganas,x pepasal tong sampah,pondok tepon,apa2 objek berdekatan la sng cite jd mangsa keadaan. Disertai juga suara kuat bercerita pasal benda2 yg diorg rasa macho..tarik p’hatian la sket(Linkin park kononnya dh brutal..bebudak katakn,kahkah). Ak yg memandg masa tu sengih sindri je..bajet brutal kot..ye la diorg wat suma tu base on pikirn diorg..bg diorg mcm tu la terror+cool+macho. padahal org len suma pandang sinis je termasuk la minah2 tu wakaka..

Moral: jgn ingat suma org mcm kita,sumthin yg kita rasa cool x semestinya bg org len..pikir dulu sblm buang..jangan make pong serta jd bangang.

Moga Esok Lebih Baik Dari Hari Ini

August 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Published Post